به گزارش آرسل، پژوهشی جدید که روز جمعه در مجله Current Biology منتشر شد، نشان می دهد که شنیدن اسم اسباب بازی های محبوبشان، در مغز سگ ها بخش هایی را فعال می کند که مربوط به خاطرات آن اسباب بازی هاست.
لیلا ماجاری، یکی از نویسندگان این پژوهش از دانشگاه اتووس لوراند در مجارستان، برای توضیح انگیزه پشت این تحقیق به خبرگزاری فرانسه گفت: «این موضوع که سگ ها بفهمند “توپ” یعنی چه، خیلی هم بدیهی نیست.»
به جز چند مورد استثنایی مشهور، سگ ها در آزمایش های آزمایشگاهی که از آن ها می خواهد بعد از شنیدن اسم دنبال اشیا بروند، عملکرد خوبی نداشته اند.
به نقل از یورونیوز، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که آنچه سگ ها را کنجکاو می کند، بیشتر چگونگی و زمان حرف زدن ماست تا کلماتی که به کار می بریم. اینکه با فریاد بگوییم «برو چوب رو بیار!» و سگ با موفقیت آن را بیاورد، به طور قطعی ثابت نمی کند که آن ها معنی کلمه ی «چوب» را می فهمند.
حتی دانشمندانی که قبول دارند سگ ها به حرف های ما توجه می کنند، می گویند که آن ها به جای اینکه واقعا بفهمند کلمات چه معنایی دارند (که این ویژگی ای منحصر به انسان است)، با یک رفتار آموخته شده به صداهای خاص واکنش نشان می دهند.
در مقاله ی جدید، ماجاری و همکارانش از یک تکنیک غیرتهاجمی تصویربرداری مغز برای 18 سگی که به آزمایشگاه شان در بوداپست آورده شده بودند، استفاده کردند.
این آزمایش شامل چسباندن الکترودهایی به سر سگ ها برای نظارت بر فعالیت مغز آن ها بود. صاحبان سگ ها کلمات مربوط به اسباب بازی هایی را که سگ ها با آن ها بیشتر آشنا بودند، به کار می بردند و سپس یا همان اسباب بازی یا یک اسباب بازی نامرتبط را به آن ها نشان می دادند.
این تیم بعد از تجزیه و تحلیل ضبط ها، الگوهای مغزی متفاوتی را در زمان نشان دادن اسباب بازی های مطابق و نامطابق به سگ ها پیدا کرد.
این روش آزمایشگاهی برای دهه ها روی انسان ها، از جمله نوزادان، استفاده شده و به عنوان مدرکی برای «پردازش معنایی» یا درک معنا پذیرفته شده است.
همچنین، مزیت این آزمایش این بود که برای اثبات دانش سگ ها نیازی به آوردن چیزی توسط آن ها نبود.
ماریانا بوروس، یکی از نویسندگان این مقاله به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما این تاثیر را در 14 سگ از 18 سگ یافتیم که نشان می دهد تاثیری که در سطح گروهی می بینیم تنها توسط چند سگ استثنایی هدایت نمی شود».
هالی روت-گاترریج، متخصص رفتار سگ در دانشگاه لینکلن بریتانیا که در این تحقیق نقشی نداشت، به خبرگزاری فرانسه گفت که قبلا توانایی آوردن اسباب بازی های خاص با اسم، یک ویژگی خاص به حساب می آمد.
او به دو سگ «بردر کولی» مشهور اشاره کرد: چیسر که بزرگترین حافظه ثبت شده را در بین تمام حیوانات داشت و ریکو که اولین سگی بود که در آزمایش ها توانست اسباب بازی ها را با اسم بیاورد.
اما روت-گاترریج گفت که این مطالعه ی جدید «نشان می دهد که حتی اگر سگ ها این را رفتاری بروز ندهند، باز هم طیف وسیعی از آن ها بر اساس واکنش مغزی، نام اشیا را یاد می گیرند»، و اضافه کرد که این یافته «ضربه ی دیگری به تمایز و ویژگی های خاص انسان است».
فدریکو روسانو، دانشمند حوزه شناختی در دانشگاه سن دیگو آمریکا گفت: این مقاله «شواهد بیشتری ارایه می دهد که سگ ها ممکن است معنای صحبت های ما را خیلی بهتر از آن چه فکر می کنیم درک کنند.»
اما همه متخصصان نظر مثبتی نداشتند. کلاو وین، متخصص رفتار سگ در دانشگاه ایالتی آریزونا، به خبرگزاری فرانسه گفت که در مورد یافته ها تردید دارد.
او می گوید: «به نظر من، مشکل مقاله زمانی است که می خواهد ادعای بزرگی کند و بگوید که آنها چیزی به نام «درک معنایی» را در سگ ها نشان داده اند.» با این حال، او از طراحی خلاقانه آزمایش به عنوان راهی جدید برای بررسی کامل «واژگان کاربردی» سگ ها تمجید کرد.
برای مثال، آقای وین می گوید او مجبور است کلمه «گـردش» را جلوی سگش هجی کند، تا حیوان خانگی اش همان موقع برای بیرون رفتن هیجان زده شود. اما او لازم نیست همین کار را جلوی همسرش انجام دهد، چون همسرش معنای کلمه را فراتر از یک ارتباط ساده درک می کند.
وین با اشاره به ایوان پاولوف، دانشمند مشهور روس که ثابت کرد سگ ها را می توان با صدای زنگ که نشانگر وعده غذاست، شرطی کرد، پرسید: «آیا پاولوف از این نتایج تعجب می کرد؟» او گفت: «فکر نمی کنم.»
5858
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سگ ها معنای کلمات را می فهمند؟" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سگ ها معنای کلمات را می فهمند؟"، کلیک کنید.