ژانویه، مرحومان لئون و امیل و نشریه بچه های لیلی آباد

ژانویه، مرحومان لئون و امیل و نشریه بچه‌های لیلی‌آباد

 از جمله مقولات مهم در تاریخ نشر ایران که امروزه به همت میناسیان و دیگر محققان اطلاعات درخوری درباره آن داریم آغاز چاپ کتاب در ایران به خط و زبان ارمنی و در دوره صفوی است. در سال 1048ق /1638م اولین کتاب چاپی ایران و خاورمیانه با نام ساغموس (زبور داوود(ع)) به خط و زبان ارمنی در کلیسای وانک اصفهان منتشرشد. ساغموس 572 صفحه داشت و قطع آن 8/5*15سانتی متر بود. در دوره صفویه و سال های پیش از چاپ کتاب های فارسی در ایران حداقل 10 کتاب ارمنی در اصفهان به چاپ رسیده و البته پس از آن تا حدود دو قرن و اواسط دوره ناصرالدین شاه چاپ کتاب به زبان ارمنی در ایران متوقف مانده است.

همین جا بد نیست که اشاره کنم اولین کتاب مرتبط با کودکان و نوجوانان که در ایران منتشر شده است حاصل همت ارامنه و از سوی ایشان بوده است. در همان سال های پادشاهی شاه صفی نوه و جانشین شاه عباس کتاب “کتاب نماز خاص” در 48 صفحه در جلفای اصفهان منتشر شده که باید این کتاب مکتبخانه ای و مذهبی برای نوجوانان را نخستین کتاب آموزشی چاپی در ایران دانست

میناسیان همواره اولین مرجع پژوهشگران فارسی زبان درباره نشر و نشریات ارمنی در ایران بود. با اشارات و سرنخ های اولیه او توانستم برای نخستین بار نشریه کودک و نوجوان رعد و برق را که در مدارس ارمنی تبریز در دوره مظفرالدین شاه منتشر شده بیابیم و معرفی کنیم و به این ترتیب به نگاه و تحلیل جدیدی در تاریخ مطبوعات کودک و نوجوان کشورمان دست یافتیم. جا دارد عمیقا از نویسنده ارجمند مرحوم امیل هاکوپیان (ش1303- 1380 ش) یاد و تشکر کنم که در سال های کهولت و بیماری به درخواست این فقیر با فرزندان پسردایی خود مرحوم آقای روبیک گریگوریان موسیقی دان مشهور ایرانی و رئیس سابق هنرستان موسیقی که در بوستن آمریکا زندگی می کردند مکاتبه کرد و ایشان یک کپی از یک شماره از آن نشریه را در اختیار ما گذاشتند و موفق شدیم برای نخستین بار معرفی جامعی از آن داشته باشیم.

در خصوص این نشریه گفتنی است در سال 1898 میلادی (1315 هجری قمری) در یکی از مدارس ارامنه تبریز در محله لیلی آباد به نام مدرسه هایگازیان نشریه گایتزاک متولد می شود. چندی بعد مدرسه دخترانه ای به نام تاماریان در کنار آن احداث می شود و این دو مدرسه به نام هایگازیان ـ تاماریان به کار خود ادامه می دهند. در این مدرسه برای اینکه پسرها را برای زندگی آینده خود و مشاغل نویسندگی و کار اداری آماده کنند دانش آموزان را تشویق می کردند به صورت کلاسی نشریه ای برای خود تهیه کنند. اولین شماره این نشریه از سوی تعدادی از دانش آموزان در سال 1898 میلادی به نام گایتزاک (رعد) منتشر شد. سردبیر این نشریه نوجوانی به نام گاسپار هاکوپیان بود که زیر نظر یکی از معلمان به نام آرشاک محرابیان و با همکاری جمعی از دانش آموزان این نشریه را تهیه می کرد. در سال های بعد تعدادی از دختران هم به نشریه مدرسه پسران مقاله می دادند. همزمان با دوره چهارم مدرسه دانش آموزان جدید نشریه دیگری به نام پایلاگ (برق) تهیه کردند. با آغاز قرن بیستم این دو نشریه با هم ترکیب شدند و نشریه جدیدی به نام پایلاگ گایتز (رعد و برق) به وجود آمد. این نشریه تا سال 1903 به حیات خود ادامه داد. دست اندرکاران نویسندگان و خوانندگان این مجله جملگی دانش آموز بودند و این اتفاقی بزرگ در تاریخ مطبوعات کشورمان بوده است.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ژانویه، مرحومان لئون و امیل و نشریه بچه های لیلی آباد" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ژانویه، مرحومان لئون و امیل و نشریه بچه های لیلی آباد"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه