به گزارش خبرگزاری آرسل علی سعیدی رئیس مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران از پنجم آذرماه سال جاری معاملات خود را از طریق بازار توافقی ارز یا بازار ارز تجاری انجام می دهد.
وی ادامه داد: مهمترین مزیت بازار ارز تجاری این است که تمامی درخواست های خرید و فروش در سامانه مرکزی ثبت می شود و هر صادرکننده و واردکننده برای معاملات خود در قالب سامانه و تطبیق سفارش با همه طرف ها مذاکره می کند. همزمان انجام می شود و در این بازار صادرکنندگان و واردکنندگان بر سر نرخ ارز با یکدیگر رقابت می کنند و مبادلات نهایی بر اساس پیشنهادهای همپوشانی انجام می شود.
سعیدی همچنین افزود: در خصوص معاملات گروه ها در نیما نیز می توانند تا پایان آذرماه معاملات خود را در سامانه نیما انجام دهند اما از ابتدای بهمن ماه تمامی معاملات از جمله معاملات نیما به ارز تجاری منتقل می شود. بازار
رئیس مرکز مبادلات ارز و طلای ایران گفت: در بازار ارز از گذشته یک بازار مربوط به ارز خدماتی و غیرتجاری و بازار دیگر مربوط به معاملات ارز تجاری و بازرگانی بود. در دسته ارزهای تجاری مربوط به معاملات ارز تجاری صادرکنندگان ارز خود را می فروشند و واردکنندگان ارز مورد نیاز خود را تامین می کنند. این بازار نیز به دو بخش نیما و بازار پیشان تقسیم می شود.
سعیدی افزود: بهتر است بگوییم صادرکنندگانی که تعهداتی برای تحویل ارزهای خود به بازار نیما داشتند و از این بازار برای فروش ارز استفاده می کردند و همچنین واردکنندگانی که مجاز به تحویل ارزهای خود از نیما بودند نیز در نیما معامله می کردند. سیستم تحویل سکه گروه های دیگری نیز در بازار ارز فعال بودند.
نظر برخی کارشناسان تایید می کند که قیمت نهایی ارز برای واردکننده تغییر محسوسی نخواهد داشت گفت: پیش از این در سامانه نیما قیمت به مقدار دیگری اضافه می شد بنابراین از این نظر سامانه مذکور صرفاً معاملاتی نبود و بیشتر یک سیستم اطلاعاتی بود و هیچ تضمینی وجود نداشت که معامله بر اساس آن نرخ باشد.
در خصوص تاثیر استقرار بازار تجاری بر قیمت ارز اصلی مرکز مبادلات طلا و ارز ایران با اشاره به اینکه پس از اجرایی شدن بازار ارز تجاری تفاوت قیمت قابل توجهی رخ نمی دهد افزود: در حال حاضر بازار ارز جدید وجود دارد. ساختار پرونده ارزی در حال شکل گیری است و این یعنی معامله انجام خواهد شد. زیرا قبلا قراردادی بین صادرکننده و واردکننده وجود نداشت و اکنون از نظر قانونی و اجرایی تضمین شده است. مدت انجام تعهد برای صادرکننده مشخص است و در صورت تجاوز از مدت جریمه خاصی در نظر گرفته می شود.
وی گفت: اگر صادرکنندگان محصولات خود را با نرخ معقول تری در بازار ارز تجاری بفروشند به اقتصاد کمک می کند گفت: به عنوان مثال اگر صنایع پتروشیمی و فولاد و صنایع فعال در سامانه نیما بتوانند با نرخی بفروشند. محصول شما فروش خوبی دارد. سپس امکان سرمایه گذاری وجود خواهد داشت. همچنین در سال های بعد شرایط برای ارز آوری و توسعه پایدار فراهم می شود. لازم به تاکید است که پیش از این سامانه نیما ارزش اقتصادی لازم را نداشت.
وی خاطرنشان کرد: اگر صادرکننده ارز خود را در بازار شفاف به قیمت مناسب بفروشد و ریال را به موقع دریافت کند در این بازار فعالیت می کند. البته صادرکنندگانی که ارزهای خصوصی داشتند ارزهای خود را در بازارهای دیگر عرضه می کردند و تفاوت چندانی برای آنها وجود نداشت زیرا در نیما کار نمی کردند.
سعیدی درباره سازوکار ارزی توافقی توضیح داد: سازوکار فعلی که به بازار ارز توافقی معروف است به این معناست که خریداران و فروشندگان قیمت های خود را اعلام می کنند و این گونه معاملات با توجه به حضور طرف مقابل شکل می گیرد. در پایان روز میانگین موزون نرخ بر اساس معاملات روز اعلام می شود. بنابراین مبنای قیمت نقدی رسمی است که قراردادهای دیگری مانند سولف به دنبال آن است به جلو ارزی طراحی شده است که به صادرکنندگان و واردکنندگان اجازه می دهد تا برای تامین مالی و تحویل ارز برنامه ریزی کنند.
وی با اشاره به عوامل متعدد موثر بر بازار ارز از جمله عوامل روانی گفت: پس از این شکل گیری بازار به ثبات قیمت خواهیم رسید و ثبات قیمت نیز نیازمند سرمایه گذاری است. اگرچه این ممکن است در کوتاه مدت بر قیمت ها تأثیر بگذارد حرکت در حال بهبود است.
رئیس مرکز مبادلات طلا و ارز ایران خاطرنشان کرد: این مرکز بازاری است که زیر نظر بانک مرکزی فعالیت می کند و فلسفه وجودی آن جداسازی سیاست گذاری تنظیم و نظارت از عملیات بازار است. مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران متولی عملیات بازار است و بانک مرکزی مسئولیت های مربوط به سیاست گذاری تنظیم مقررات و نظارت بر بازار را هم از نظر ارز و هم از نظر طلا بر عهده دارد.
سعیدی یادآور شد: مرکز مبادلات تاکنون اقدام به حراج شمش طلا و سکه کرده است. از این رو در یک هفته سه حراج سکه در این مرکز و چهل و هشتمین حراج سکه طلا روز گذشته برگزار شد.
مدیرعامل مرکز مبادلات طلا و ارز ایران گفت: با برگزاری 47 حراج سکه طلا در این مرکز حدود 192 هزار نفر از تمامی استان ها موفق به خرید سکه و در مجموع 590 هزار قطعه سکه به فروش رسید. در حراج شمش طلا بیش از 13 تن طلا معامله شد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رئیس مرکز مبادله ارز و طلا: جهشی در نرخ ارز نخواهیم داشت – خبرگزاری آرسل | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رئیس مرکز مبادله ارز و طلا: جهشی در نرخ ارز نخواهیم داشت – خبرگزاری آرسل | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.