بسیاری از فعالان و علمای قانون راهنمایی و رانندگی معتقدند موتور سواری زنان جرم نیست و در قانون مجازاتی برای آن در نظر گرفته نشده است. با این حال ترافیک ترافیک همیشه زنان را از موتور سیکلت منع کرده و با استناد به یادداشتی از پرابهام از صدور گواهینامه برای زنان خودداری کرده است. از طرفی رانندگی بدون گواهینامه تخلف است و بیمه مسئولیتی در قبال رانندگان بدون گواهینامه ندارد. طبق ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 «هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود». این عمل با توجه به اینکه تاکنون مجازاتی برای موتور سواری زنان در نظر گرفته نشده است از نظر قانونی جرم محسوب نمی شود.
اما ترافیک مرجع صدور گواهینامه است. از دادن به زنان اجتناب می کرد. نکته جالب اینجاست که بانوان زیادی در کشورمان در رشته موتورسواری بانوان در پیست فعالیت می کنند و ایران هم تیم ملی موتور کراس بانوان دارد و با این تیم در مسابقات بین المللی شرکت می کند. پلیس مجری قوانین راهنمایی و رانندگی می گوید برای موتور سواری باید گواهینامه موتورسیکلت داشته باشید اما قبل از آن برای شرکت در تست گواهینامه موتورسیکلت باید مرد باشید! بنابراین هر خانمی که موتورسیکلت می زند خود به خود تخلف کرده و پلیس حق برخورد با آن را دارد.
برای سوارکاران زن ممنوع است
در سال های اخیر دولت و مجلس همواره در برخورد با موضوع موتور سواری زنان نیمه کاره بوده اند. از «انسیه خجعلی» معاون زنان دولت قبل که گفت پیگیر هستیم تا گروه زنان شورای اسلامی که از نیروی انتظامی برای بحث در مورد گواهینامه موتور سیکلت برای زنان دعوت کرد و در قانونگذاری خود با نمایندگان زنان دیدار کرد. مونتاژ اما بدون نتیجه قطعی
بسیاری از زنان اما منتظر این تاخیر قانونی نیستند و اکنون با موتورسیکلت در سطح شهر تردد می کنند. اما این ترافیک می تواند بهای گزافی را به آنها بپردازد. این خانم ها الزاماً گواهینامه موتور سیکلت ندارند چون مرد نیستند و مشمول گواهینامه نمی شوند و از طرفی نداشتن گواهینامه به این معناست که بیمه ندارند و می توانند یک اشتباه کوچک مرتکب شوند. . دردسر بزرگی برای آنهاست و ممکن است موتورسیکلتشان به دلیل همان توضیحات پلیسی توقیف شود.
ملحه شاهولی: رئیس پلیس راهور به رسانه ها گفت: قانون در این مورد سکوت کرده و ما نیز سکوت کرده ایم. اما این سکوت تا کی ادامه خواهد داشت؟ امسال حتی «نورا نراقی» قهرمان موتور کراس ایران در گفتگو با یورونیوز گفت: به دلیل مرد نبودن موتورسیکلتش بارها توسط پلیس توقیف شد. وی گفت: چاره ای نداریم جز خروج بدون گواهینامه برای موتورسواران. چون هیچ سازمانی وجود ندارد که به ما گواهی بدهد. اگرچه می توانیم در پیست موتورسواری تمرین کنیم اما در راه خانه به پیست پلیس به راحتی می تواند موتورسیکلت ما را توقیف کند.
وی همچنین تأکید کرد: «بیش از حدود قانون و حکومت این خانواده تربیت و فرهنگ است که در پیشرفت زنان تأثیرگذار است و شاید مردانی که قدر او را از موتور سواری می دانند اما به خود اجازه نمی دهند. خواهر یا مادر سوار موتور سیکلت شو».
همچنین چند روز پیش خبرنگاری به نام «مینا اکبری» در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: موتورسیکلت من با وجود داشتن گواهینامه بین المللی موتور سیکلت به دلیل «زن بودن راکب» توقیف شد.
کمپین صدور گواهینامه موتور سیکلت برای بانوان
اما در همین راستا از تیرماه 1403 کمپینی در سایت کمپین خطاب به رئیس محترم پلیس راهنمایی و رانندگی با این متن ایجاد شد که: «محترم می دانید امکان صدور گواهینامه موتور سیکلت برای بانوان غیر قابل استطاعت است. در این کشور به دلیل تورم و گرانی استفاده از موتورسیکلت جایگزین مناسبی نیست. خدمات دولتی و خصوصی (مانند بیمه تامین اجتماعی بیمه خدمات درمانی درمان تکمیلی و…) اما باید به طرف مقابل جبران شود و این از مصادیق ظلم و ستم غیرقابل انکار است.
در ادامه این کمپین از آنجایی که شعار بنیانگذار این کشور “ما خدمتگزار هستیم” بود و با توجه به این شعار می توان عملکرد آن نهاد محترم را در بین تمامی دولت ها به خوبی مشاهده کرد. سازمان ها و سازمان ها لذا اینجانب و سایر سازمان های محترم امضاء کننده این کمپین درخواست می کنیم هر چه سریعتر امکان صدور گواهینامه موتور را برای زنان این کشور فراهم کنند. بدون شک همه ما روزی را پیش رو خواهیم داشت که نه تنها پاسخگوی عملکرد خود در برابر دیگران باشیم بلکه در قبال اشتباهات قانونی کوتاهی ها و عواقب آن نیز پاسخگو باشیم.
متولیان این کمپین امیدوارند با اخذ امضاهای فوق بتوانند حرکتی در قانونگذاری ایجاد کنند که از طرق قانونی به این مطالبات مدنی و اجتماعی زنان پاسخ دهد.
قانون تا کی می خواهد سکوت کند؟
در همین زمینه «ملیحه شاهولی» از فعالان شهری درباره این کمپین و مطالبات زنان به «پیام ما» گفت: کمپینی که از 15 تیرماه آغاز شده و تا 8 اسفند ادامه دارد در حال حاضر 29 درصد از امضاهای مورد نیاز را جمع آوری می کند. به نظر من یکی از دلایل آن متن تبلیغاتی بود که باید به تفصیل نوشته می شد و خطاب به واحدهای مجریه و مقننه کشور بود تا دولت و مجلس پاسخگو باشند و گامی جدی برای رفع مشکل بردارند. .
وی بیان کرد: تا جایی که من اطلاع دارم زنان می توانند از بیمه موتورسیکلت استفاده کنند اما با محدودیت هایی مانند بیمه وسیله نقلیه و بدنه مواجه هستند که به دلیل عدم صدور گواهینامه برای زنان صادر نمی شود.
شاهولی گفت: سال گذشته فیلمی از راهو ناجا دیدم که می گفت فقط آقایان می توانند گواهینامه موتور سیکلت بگیرند و ثبت نام کنند در حالی که طبق بند 26 قانون راهنمایی و رانندگی هرکس بخواهد از وسیله نقلیه موتوری زمینی استفاده کند می تواند گواهینامه بگیرد. . و در این قانون محدودیت جنسیتی نیامد در آبان 1401 رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی به رسانه ها اعلام کرد که قانون در این مورد سکوت کرده و ما نیز سکوت کرده ایم. اما این سکوت تا کی ادامه خواهد داشت؟ و جایی که زنان با مشکل ترافیک مواجه هستند.
این کارگر شهری افزود: هر ساله این موضوع پررنگ می شود اما قانون اجرایی و تصمیم مشخصی برای آن وجود ندارد. آیا موتور سواری برای بانوان ممنوع است یا رایگان؟ بالاخره فقط باید موتور برق کار کنند یا بنزین هم مجانی است؟ و بالاخره چرا یک زن می تواند موتورسیکلت سوار شود اما نمی تواند موتورسوار باشد و تفاوت این دو چیست؟ به نظر من خلاف قانون است و متناسب با نیاز جامعه نیست.
شاهولی همچنین گفت: به نظر من نباید موتور سواری زنان ممنوع شود. ما موانع فرهنگی زیادی داریم که صدور گواهینامه موتورسیکلت را به تعویق می اندازد اما اکنون خانواده ها از موتور سواری زنان نیز استقبال می کنند. علاوه بر این به نظر می رسد بسیاری از زیرساخت ها برای این منظور آماده نیستند. الان در آموزشگاه های رانندگی جلسات تئوری و عملی برای آقایان یک روزه برگزار می شود یعنی یک مرد 18 ساله می تواند در یک روز گواهینامه موتورسیکلت بگیرد اما خانم ها باید موتور سواری با چراغ خاموش را یاد بگیرند. چون قوانین مناسب نیستند. زنان در حین خرج کردن نیاز به آموزش مخفیانه دارند و بهتر است دولت و سایر مراجع قانونی و قضایی در این معضل ورود کرده و امنیت زنان موتورسوار را برای تردد در شهر تضمین کنند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چالش های قانونی موتورسواری زنان در ایران" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چالش های قانونی موتورسواری زنان در ایران"، کلیک کنید.